Adezyon Nedir? Otomotiv Sektöründe Neyi İfade Eder

ABONE OL
Adezyon Nedir - Otomotiv Sektöründe Neyi İfade Eder

Adezyon yani yapışma, birbirine benzemeyen iki faz arasındaki çekimdir. Adezyonu açıklayan tek bir teori yoktur, ancak mekanik kilitleme, fiziksel ve kimyasal bağlanma olarak ikiye ayrılır. Adezyon genel olarak farklı mekanizmaların kombinasyonu nedeniyle meydana gelir.

Mekanik Kilitleme Nedir?

Mekanik kilitleme, birbirine benzemeyen iki fazın birbirine yalnızca mekanik kuvvetlerle bağlanmasıyla oluşur. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için malzemelerden nüfuz edebileceği biraz pürüzlü bir yüzeye sahip olması gerektirir.

Örneğin, bir malzemenin yüzeyindeki gözeneklere ve çatlaklara akan düşük viskoziteli bir yapıştırıcı sertleştiğinde iki bileşen arasında mekanik sabitleme meydana gelir. Bu bilgiyle, pürüzlü yüzeylerin yapıştırıcı ile kolayca sabitleneceğini varsayabilirsiniz. Çok pürüzlü bir yüzey, stres tepe noktalarına ve yüzey yapılarının yetersiz doldurulmasına neden olabilir. Yapıştırıcının yüzeydeki boşlukları ne kadar iyi doldurduğu, boşlukların şekline ve yapışkanın viskozitesine ve yüzey gerilimine bağlıdır.

Fiziksel Bağ 

Fiziksel bağ, Van Der Waals kuvvetlerinden meydana gelir ve her zaman vardır. Van Der Waals kuvvetlerinin kuvveti oldukça zayıftır ve genellikle toplam bağlanma kuvvetine çok fazla katkıda bulunmazlar.

Kimyasal Bağ

Kimyasal bağ, fiziksel bağlardan çok daha güçlü olan kovalent, iyonik ve metalik bağları içerir. Kimyasal bağlar, malzemenin kendi içindeki çok güçlü olabilen kohezyon kuvvetlerinden sorumludur. Birbirine benzemeyen iki malzeme arasındaki kimyasal bağ çok daha karmaşıktır ve yalnızca birkaç uygun bağlama yeri vardır. Bağlanma bölgelerinin sayısını artırmak için en çok kullanılan yöntemlerden biri plazma tedavisidir.

Yukarıda bahsedilen bağlama mekanizmalarına dayanarak, iyi bir adezyon elde etmek için kaplamanın alt tabaka üzerine yayılması gerektiği açıktır. İyi yayılma, kaplamanın yüzey yapılarına nüfuz etmesini ve yeni bağlanma bölgelerine girişini kolaylaştıracaktır. Temas açısı ıslanabilirliğin bir ölçüsü olduğundan, bağlanma sorunlarını değerlendirmek için kullanılır.

Otomotiv Sektöründe Adezyon Neyi İfade Eder?

Otomotiv sektöründe Adezyon kullanılan yapıştırıcı maddeleri ifade eder. Yani basit bir tanımlamayla anlatacak olursak aracın tasarımı esnasında iki parçanın birbirine yapıştırılması ve bu sayede birleştirilmenin meydana gelmesi demektir.

Otomobil parçaları adezyon kuvvetinden destek alarak birbiriyle bütünleştirilir. Bunun dışında sektörde kaplama ve yüzey tutunurluğu gibi işlemlerde de kullanılır. Yani adezyon ne kadar kaliteli olursa otomobildeki kaplama da o kadar dayanıklı olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.03.2023

TOGG Duyurdu! Ön Sipariş Süreci Yakında Başlıyor

16.04.2021

Yeni Trafik Cezaları 2021 Ne Kadar

11.02.2021

Debriyaj Bilyesi Nedir

08.07.2021

2022 Infiniti Qx60 İncelemesi