Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) Nedir

ABONE OL
Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) Nedir

ACC yani Adaptif Hız Sabitleyici sistemi, aracın hızını öndeki araca göre ayarlayabilen bir sistemdir. Araç bu sistemi devreye alırken önündeki araçla belli bir mesafe bırakır. Öndeki araçla arada bırakılacak olan mesafe ise sürücünün kendisi tarafından belirlenebilir. ACC, klasik olan hız sabitleme sisteminin çok daha geliştirilmiş bir versiyonudur.

ACC sistemi, ECU tarafından kontrol edilir. Aracın önünde bulunan sensörler öndeki aracın hızını ve aradaki mesafeyi sürekli olarak algılar ve ölçer, bu ölçüm sonucu ise sürekli olarak ECU’ ya gönderilir. Sistemin tek bir hedefi vardır o da öndeki araçla aradaki mesafenin sürücünün isteği doğrultusunda kalmasını sağlamaktır. Doğal olarak bu da aracın hızına otomatik müdahaleyi gerektirir. Yani sürücü farkında olmadan gaza basmış olsa bile ECU, öndeki araca yaklaşılmasına izin vermez.  

ACC sisteminin geliştirilmiş olması hem sürücü konforunu artırmış hem de güvenli bir seyahat sağlamak için önemli bir adım olmuştur. Sistemin çalışmasını sağlayan 2 temel etken vardır. Bunlardan birincisi önde giden aracın hızı ikincisi ise konumudur. Örneğin aracın önünde iki tane araç varsa bu durumda yapısal konum devreye girer ve ECU en yakında olan araca göre sistemi çalıştırır.

ACC sistemi sürüş konforunu artırırken aynı zamanda bir güvenli sistemi olarak düşünülmemesi gerekir, çünkü bu sisteminde bir çalışma sınırları vardır. Örneğin sistem sabit duran nesnelere ya da yolun kenarından birden fırlayan bir parçaya karşı tepki vermez, bunun için sistemin olması demek sürücünün da kendini tam güvende hissetmesi demek değildir.

ACC, sistemi otonom bir sürüş sağlamaz, yani araç çizgi dışına çıktığında ya da herhangi bir durumda direksiyon sistemine müdahale etmez. Sistem sadece belli bir hıza gelindiğinde çalışır, bunun için sistemi her türlü hızda çalıştıramazsınız.

Sistemin çalışmasını engelleyen durumlardan bir tanesi de iklim şartlarıdır. Örneğin yağmurlu, çamurlu, karlı havalarda sistem tam olarak çalışmayabilir. 

Adaptif Hız Sabitleme Sistemi Nasıl Kullanılır?

ACC sisteminin 4 farklı kullanım modu vardır. Bunlar şöyledir:

  1. Kapalı Mod: Sistem bu moda alındığında tamamen devre dışı bırakılmış olur.
  2. Hazır Mod: Bu standart bir moddur ve sistem sürekli olarak aktiftir, ancak kendi kendine bir ayar yapmaz.
  3. Açık Mod: Serbest sürüşe göre hazırlanmış olan bir moddur. Bu hızda sürücünün kendisi öndeki araçla mesafe ayarını yapması gerekir.
  4. Hız Aşımı Mod: Belirlenen hız gaz pedalına basarak aşılabilir, ancak gaza basma bırakıldığında sistem yeniden ayarlanan hıza geri döner.

Otomobiller hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.12.2020

Trafikte Teknoloji Trendleri Nelerdir

08.09.2020

Araba Kiralamak Ne Zaman Mantıklı

30.09.2021

Ehliyete El Konulmasına Nasıl İtiraz Edilir

27.09.2021

Arabanızla Para Kazanmanın Yolları