Adaptif Far Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır

ABONE OL
Adaptif Far Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır

Adaptif far sistemi, gece ya da karanlık bir yola girildiğinde görünürlüğün artırılmasını sağlamak ve böylelikle güvenli sürüş imkanı sunmak için geliştirilmiş olan bir güvenlik özelliğidir.

Standart olan farlara baktığımızda bu tip arlar viraj gibi yerlere gelindiğinde düz bir aydınlatma sağlar ve dönüş esnasında gerçek yolunuzu görmeniz zorlaşır. Adaptif farlar ise viraja göre kendi yönünü ayarlar ve bu sayede yolunuzu daha net görebilirsiniz. 

Standart farlar tepe çıkarken ya da inerken aydınlatmayı gökyüzüne doğru çevirebilir ve bu da sürücünün bir anlık dahi olsa önünün kararması anlamına gelir. Adaptif farlar yokuş çıkarken ya da inerken doğrudan yola odaklanır ve gittiğiniz yolu aydınlatmaktan vazgeçmez. Bu sistemin tek amacı vardır sürücünün yolu en iyi şekilde görebilmesini sağlamak için aydınlatmayı hatasız hale getirmektir.

Her türlü hava koşulları için elverişli olan bu sistemin özellikle aydınlatma sisteminin bulunmadığı yollarda oldukça faydalıdır.

Adaptif Far Sistemi Nasıl Çalışır?

Adaptif far sistemi, ECU tarafından denetlenir ve kontrol edilir. Her tekerleğin dönüş hızını takip eden bu sistem araç bir köşeyi dönerken yan hareketi algılayan sapma sensörü sayesinde direksiyon açısını izleyerek fara bağlı motorları harekete geçirir ve bu şekilde farlar aracın döndüğü yöne doğru döner. Sensörlerden gelen bu veriler ECU tarafından yorumlanır.

Adaptif far sistemi her bir yana 15 derecelik bir açıyla dönebilme kabiliyetine sahiptir. Çoğu adaptif far sistemi kendi seviyelendirme sistemini kullanır.  Bu sistem farların yükseklik ayarını yapar. Dolayısıyla ufak tepeler ve çukurlara girildiğinde doğru seviyenin ayarlanmasını sağlar.

Adaptif Far Sistemi  

Bazı otomobillerde adaptif far sistemi uzun farları da kapsar. Bu sistem devredeyken aracın ön tarafında bulunan kameralar karşıdan gelen aracı algıladığı için sürücünün müdahalesi olmasına gerek kalmadan kısa süzmelere doğrudan geçer.

Gece araç kullanmak ister acemi bir sürücü olsun isterse yeni bir sürücü olsun dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Adaptif far sistemi ise sürücülerin gece güvenli bir şekilde araç kullanabilmesi için teknolojik olarak sunulmuş en önemli donanımlardan bir tanesidir.

Otomobiller hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.08.2022

Gemlik Sürücü Kursları – Gemlik Ehliyet Kursları

28.01.2021

2021 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar

15.06.2022

Trafik Sigortası Neleri Kapsar, Neleri Kapsamaz

26.05.2021

Trafik Kazasında Sakatlık Tazminatı Nasıl Hesaplanır