ABS Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar

ABONE OL
ABS Sistemi Nedir - Ne İşe Yarar

İlk kez 1936 yılında geliştirilmiş olan ABS, otomobillerdeki manevra ve durma yeteneklerinin sağlanması amacını taşır. ABS sistemi sayesinde otomobilin durma sistemi geliştirilmiş olur ve sürücünün araca hakimiyeti artırılmış olur.

ABS, sürücünün araç kullanırken ani fren yapmasını kontrollü bir hale getirir. Patenti ilk olarak Almanya’da alınmış olan sistem, tüm tekerlerin dönüm hızını aynı anda algılar ve her tekerin kendi içindeki dönme hızını sensörler aracılığıyla tespit eder. Bu da aracın ani durumlarda kontrolden çıkmasının önüne geçer. 

ABS Nasıl Çalışır?

ABS sistemindeki mantık, otomobilin suruşu sırasında sürücünün aniden frene basması ile elektronik kontrol ünitesi olan ECU devreye girer ve otomobilin fren basıncını ayarlar. Yani siz birden frene basmış olsanız bile aracın frenleri aniden kilitlenmez, bu da aracın kontrolden çıkmasını engellemiş olur.

ABS Sisteminin Parçaları Nelerdir?

ABD sistemi birkaç parçadan oluşur. Bu parçaların hepsi birbirine bağlı olarak hareket ettiğinden dolayı sistem otomatik bir şekilde hareket eder.

Kontrol Ünitesi Olan Hidrolik Ünite

ECU yani kontrol ünitesi, her tekerleğin fren silindir basıncını ayarlar, bu ayarlama sırasında selenoid valfler kullanılır. Ana fren merkez silindiri ve tekerlek fren silindiri arasındaki kısma konumlandırılır. Bu bölümde olmasının nedeni ise bağlantıların kısa tutulmasıdır. ECU, ABS sisteminde önemli bir role sahiptir, çünkü tüm görevlerin planlayıcısıdır.

Tekerlek Hız Sensörü

ECU, tekerin hızını kullanırken sensörlerden destek alır. Aktif ve pasif sensörlerden gelen sinyaller, tekerin hızını belirler. Ölçüm sırasında tekere temas olmaz bu ölçüm manyetik olarak gerçekleştirilir.

ABS Sisteminin Faydaları Nelerdir?

ABS sisteminin en önemli faydası güvenliktir. Bu sistem sayesinde araçta durma mesafesi dengelenmiş ve güvene alınmış olur. Ani frene basmalarda yaşanılacak kilitleme durumu olmadığından dolayı ne kadar hızlı olursanız olun kontrol yine sizde olur. Kaygan bir zemine gelindiğinde ABS olmayan bir araç kayar fakat ABS olan aracın kayması söz konusu değildir. Bunun için özellikle stres ve telaş gibi durumlarda hayati öneme sahiptir.

Otomobiliniz hakkında bilmek istediğiniz her şey https://www.surucukurslari.com/ adresinde yer almaktadır.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.09.2021

Kasko Hangi Durumlarda Hasarı Karşılamaz

05.04.2021

Trafik Cezası Kaç Günde Tebliğ Edilir

13.10.2022

Lastik Üretim Tarihi Nasıl Anlaşılır

16.02.2021

Kış Aylarında Araç Kliması Nasıl Kullanılmalı