ABS Işığı Yandığında Ne Yapmalı

ABONE OL
ABS Işığı Yandığında Ne Yapmalı

ABS ışığınız yandığında ne yapmanız gerektiğini anlayabilmeniz için öncelikli olarak ABS’nin ne işe yaradığını bilmeniz gerekir. bunun için konuyu detaylıca anlatmak adın ilk olarak ABS aracınızda ne işe yarar bunu anlatarak başlayalım

ABS Ne İşe Yarar?

ABS, aracınızın tekerleklerinin sert fren yapıldığında kilitlenmesini önleyen bir sistemdir. Bu sayede fren yaptığınızda aracınızın kontrolünü kaybetmez, kaymamasını sağlarsınız.

Herhangi bir nedenden dolayı aracınızın frenlerine sert bir şekilde bastığınızda, arabanızın tekerleklerinin her birindeki sensörler, motor kontrol ünitesine veya ECU'ya mesajlar göndererek hangi tekerleklerin kilitlenip kayabileceğini bildirir. ECU'nuz daha sonra tekerleklerin kilitlenmesini önlemek ve aracınızın kontrolünü korumanıza izin vermek için her bir tekerlekteki frenleri aralıklı olarak sıkar ve serbest bırakır.

Arabanızı çalıştırdığınızda, ABS ışığı otomatik olarak yanar. Bunun nedeni, aracınızın çalıştırırken daima ABS sistemini kontrol etmesidir; sorun yoksa ışık söner. Işık yanık kalırsa, bu, aracınızın ABS sisteminde bir sorun olduğuna dair bir işarettir.

ABS Işığının Yanmasına Ne Sebep Olabilir?

ABS ışığının yanmasına neden olabilecek çeşitli işaretler vardır.

Fren hidroliği seviyesi düştüğünde ABS uyarı lambası yanabilir. Fren sıvısını kendiniz doldurduğunuzda ABS ışığı otomatik olarak sönecektir.

Eğer bu işe yaramazsa, sorun giderek ciddi bir boyut alıyor olabilir.

ECU'ya geri bildirimde bulunan tekerlek sensörlerinden biri veya daha fazlası hasar görmüş olabilir.  

ABS uyarı lambası, fren hidroliği haznesindeki veya fren hatlarındaki çatlaklar veya yarıklardan kaynaklanabilen fren sistemindeki bir basınç kaybı nedeniyle de yanmış olabilir. Bunların her ikisi de aracın yetkili servise ya da ustaya götürülmesi için geçerli bir nedendir.

ABS Işığı Yanarsa Yapılacaklar?

ABS lambası fren uyarı lambası yanmadan yanıyorsa bu durumda frenleriniz çalışmaya devam edeceğinden, gideceğiniz yere güvenli bir şekilde gidebilirsiniz. Ancak yolculuk esnasında ABS’nin çalışmadığını göz önünde bulundurarak daha dikkatli olmanızda fayda vardır.

ABS ışığı ve fren uyarı ışığı birlikte yanarsa ciddi bir sorun var demekti ve bu dakikadan sonra aracınızı kullanmamalı çekiciyle servise götürmelisiniz. Çünkü siz bunu dikkate almazsanız muhtemelen yolda frenleriniz tutmaz ve kazaya neden olabilirsiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.04.2021

Yeni Trafik Cezaları 2021 Ne Kadar

22.09.2021

En Çok Yaşanan Trafik Kazası Sebepleri Nelerdir

17.06.2021

Yağ Filtreleri

01.07.2020

Alkollü Sürücü Kaza Yaparsa Ne Olur