A Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, A Sınıfı Ehliyet Nedir

ABONE OL
A Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, A Sınıfı Ehliyet Nedir

A ehliyet, tüm motor gruplarını kullanabilen ehliyet türüdür. A sınıfı ehliyet, kısaca motosiklet ehliyeti olarak bilinir. A sürücü belgesi alabilmek için belli şartları yerine getirmek gerekir. Peki, A ehliyet nedir, A ehliyet nasıl alınır, A ehliyet hangi araçları kullanır? İşte, A sınıfı sürücü belgesi ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı sürücü belgesi motosiklet ehliyeti olarak tanımlanır. Motosiklet kullanmak isteyen sürücülerin A ehliyet almaları gerekir. A sınıfı ehliyet ile gücü 35 kW üstü olan motosikletleri kullanmak mümkündür. Kullanılan motosiklet sepetli ya da sepetsiz olabilir.

Motosiklet ehliyet almak isteyenler için belli başlı şartlar aranmaktadır. A sürücü belgesi alabilmek için en az iki yıllık A2 sınıfının ehliyetinin bulunması gerekir. Ancak ehliyet alacak sürücü adayının yaşı 24’ten fazlaysa koşulsuz olarak A ehliyet için başvuru yapılabilir.

A, A1, A2 ehliyet nedir soruları kafanızı kurcalayabilir. A sınıfı ehliyet ile A1 ve A2 sınıfı araçlar kullanılabilmektedir. 

A Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyet hangi araçlar kullanılır sorusu merak edilen detaylar arasındadır. A sınıfı sürücü belgesi ile motosiklet kullanılabilir. A sınıfı ehliyet tüm motosiklet çeşitlerini kapsar. Motosiklet kullanmak istiyorsanız A sınıfı ehliyet almanız gerekir. A sınıfı ehliyeti bulunan sürücüler, M, A1 ve A2 sınıfı ehliyet gerektiren tüm araçları kullanabilmektedir. 

A Ehliyet Nasıl Alınır?

Motosiklet kullanmak isteyen sürücü adayları A sınıfı ehliyet nasıl alınır sorusunu merak eder. A ehliyet alabilmek için ilk aşamada sürücü kursuna başvuru yapmak gerekir. Sürücü kursuna yapılan başvurunun ardından teorik eğitimler başlar. Teorik eğitimini alan sürücü adayı, MEB tarafından belirli aralıklarla yapılan e-sınava katılır. Ehliyet e-sınavda başarılı olabilmek için 70 ve üzeri almak gerekir. Bunun için en az 35 soruyu cevaplamak gerekir.

Yazılı sınavında başarılı olan sürücü adayları direksiyon eğitiminden geçerler. Direksiyon eğitimini tamamlayan sürücü adayları, direksiyon sınavına katılım sağlar. Direksiyon sınavını geçen sürücü adayları, ehliyetini almak için başvuru yapabilir.

A Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

A sınıfı ehliyet tüm motor gruplarını kapsar. Bu sebeple A sınıfı ehliyet alma için belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekir. A sınıfı ehliyet alma şartlarının başında 24 yaş zorunluluğu bulunur. 24 yaşını doldurmuş sürücü adayları, diğer koşulları sağladıkları durumlarda A sınıfı ehliyet alabilmektedir.

Sürücü adayları 24 yaşından küçükse, en az iki yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. İki yıllık A2 sürücü belgesi bulunan sürücü adayları A sınıfı ehliyet alma şansına sahip olur.

A sınıfı ehliyet şartlarından bir diğeri ise ilkokul, lise ya da üniversite mezunu olmaktır. Ayrıca, sürücü adayının motor kullanımını engelleyecek sağlık probleminin olmaması gerekir. Sürücü adayı, 24 yaşından büyükse, herhangi bir sağlık problemi yoksa ve en az ilkokul mezunuysa A sınıfı ehliyet için başvuru yapabilir.

A Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır?

A ehliyet alma yaşı için belirlenen yaş 24’tür. 24 yaş ve üzeri sürücü adayları A sınıfı ehliyet almak için başvuru yapabilir. 24 yaşından küçük olan ancak iki yıllık A2 sınıfı ehliyeti olan bireyler A sınıfı ehliyet için başvuru yapabilir.

A Ehliyet Harç Ücretleri – A Ehliyet Fiyatları

A sınıfı ehliyet fiyatı sürücü adaylarının merak ettiği konular arasındadır. Motor ehliyeti olarak bilinen A sınıfı ehliyet fiyatları ehliyet kurslarına göre değişkenlik göstermektedir. Ehliyet harç ücreti 2022 370 TL, değerli kağıt bedeli 280 TL, vakıf payı 60 TL’dir. A sınıfı ehliyet fiyatı için toplamda ödenmesi gereken tutar ise 710,40 TL’dir. Ehliyet kursu fiyatları ise kurstan kursa değişkenlik göstermektedir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak ve sürücü kurslarını incelemek için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.08.2021

Arabalar Neden Titrer

06.12.2021

Sıfır Araba Hangi Şartlarda Garanti Dışında Kalır

17.08.2020

Alkol Sınırı Nedir

31.05.2021

Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır - 2021