A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınır

ABONE OL
A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınır

Motosiklet ehliyeti almak istediğinizde öncelikli olarak hangi tür bir motosiklet kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Çünkü motosiklet ehliyetleri de otomobil ehliyetleri gibi kendi içerisinde sınıflara ayrılmıştır. A sınıfı motosiklet ehliyeti almak isteyen bir sürücü M, A1 ve A2 sınıfına ait olan motosikletleri de kullanabilirler.

A motosiklet sınıfı ehliyet almak isteyen sürücünün 24 yaşını bitirmiş olması ya da en az 2 yıllık A2 sınıfı ehliyetinin olması gerekir. Tüm ehliyet sınıflarında olduğu gibi A motosiklet ehliyeti içinde sürücünün en az ilkokul mezunu olması gerekir.

A Motosiklet Ehliyeti Nedir?

A sınıfı motosiklet ehliyet, 35 KW üzerindeki ve gücünün ağırlığa oranı ortalaması 0,2’yi geçen motosikletleri kullanabilir. Yaklaşık olarak 500 cc üzerindeki motorlar için A motosiklet ehliyeti alınması gerekir.

A motosiklet ehliyeti alabilmek için 2 seçeneğiniz vardır. Bunlardan birincisi yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi 2 yıllık A2 sınıfı motosiklet ehliyetine sahip olmanız ve yaşınızın 20’nin üzerinde olmasıdır. İkinci seçenek ise 2 yıllık 24 yaşını doldurmuş olmanızdır.

A sınıfı motosiklet ehliyeti aldığınızda sepetli ya da sepetsiz olan iki tekerlekli motosikletlerle gücü 15 KW geçen 3 tekerlekli motosikletleri kullanabilirsiniz. Bunun dışında M, A1 ve A2 ehliyetlerin kullandığı motosikletleri kullanabilirsiniz.

A Motosiklet Ehliyeti Sınav Aşamaları

A sınıfı motosiklet ehliyeti almak isteyen bir sürücü adayı öncelikli olarak sürücü kursuna kaydını yaptırmak zorundadır. Kayıt sonrasında sürücüye iki aşamadan oluşan eğitim verilir. Eğitimin birinci aşamasında trafik ve çevre bilgisi, İlkyardım Bilgisi, Motor ve Araç Tekniği Bilgisi, Trafik Adabı dersleri. Toplamda 30 saatten oluşan bu eğitim sonrasında Bakanlığın belirlemiş olduğu sınava girilir ve bu sınavda sürücüye toplamda 50 soru sorulur. Adayın sınavdan 70 puan alması gerekir. Yani toplamda 35 soruya doğru cevap verilmelidir. Bu aşamayı başarılı bir şekilde geçen sürücü adayı ikinci aşama olan direksiyon sınavına katılabilir. Direksiyon sınavında ise önce komisyon tarafından sorulan sorular yanıtlanır daha sonrasında akan trafiğe çıkarılarak sürüş kabiliyeti incelenir. Tüm bunlardan başarılı olunması halinde ise A sınıfı motosiklet ehliyeti alınabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.06.2020

Trabzon Sürücü ve Ehliyet Kursları

11.06.2021

İleri Hareket Halindeyken Vitesi Geriye Atarsanız Ne Olur

18.12.2020

Türkiye’de Arabayla Gezilecek En Güzel 6 Rota

06.10.2021

Motor Ehliyeti Ne Kadar? Motosiklet Ehliyeti Ne Kadar