70 Yaşında Araç Kullanılır mı

ABONE OL
70 Yaşında Araç Kullanılır mı

Eskiden ehliyetler bilindiği üzere ömürlük olarak veriliyordu. Doğal olarak bir sürücü ehliyet aldıktan sonra ölene kadar o ehliyete sahip olabiliyordu. Araç kullanmak için gerekli belgenin de ehliyet olduğunu düşündüğümüzde ehliyeti olan sürücü kaç yaşında olursa olsun hukuki olarak araç kullanabiliyordu. 2016 yılından sonra yapılan düzenlemeyle birlikte ehliyetler ömürlük olmaktan çıkarıldı. Her sürücü ehliyetinin sınıfına göre 5 yıl ve 10 yılda bir sağlık raporu alarak ehliyetini yenilemek zorunda. Doğal olarak bu da yaşlı olan sürücülerin merak ettiği konu olan 70 yaşında ve sonrasında araç kullanabilir miyim? Sorusunu gündeme getirdi.

Kaç Yaşına Kadar Araba Kullanılır?

Sürücü belgeleriyle ilgili olarak alt sınır getirilmiş, fakat üst sınır getirilmemiştir. Buna göre her ehliyeti olan kendi sınıfındaki guruba göre ehliyetini yenilemek zorundadır. Yenileme işlemi esnasında ise sağlık raporu istendiğinde burada yaş sınırı ister istemez kendisini ortaya çıkarır.

Başlığımızdan da yola çıkarak şöyle bir açıklama yaptığımızda bir insan 70 yaşında da olsa daha da büyük olsa eğer sağlığı elveriyorsa araç kullanabilmek için hukuki hiçbir sorun yoktur. Ancak 70 yaşından sonra reflekslerde azalmalar, görmede ve duymada sorunlar meydana geleceğinden dolayı sürücü olur rapor alabilmek kolay olmayacaktır.

Eğer 70 yaşındaki bir kişi sürücü olabilir şartlarını taşıyorsa o zaman ehliyetini yenileyebilir ve 10 yıl boyunca herhangi bir sağlık problemi yaşamadığı sürece araç kullanmaya da devam eder.

Yeni tip ehliyetlerin getirilmesinin en önemli nedenlerinin başında da bu geliyor. Çünkü birçok kişi uzuv kaybı yaşamış olsa da eski ehliyetleriyle araç kullanmaya devam edebiliyorlardı ve bu bir sorun olarak görülmüyordu. Dolayısıyla bu trafikte ciddi bir sorun ve tehlike demekti.

Şu an Türkiye’de uç nokta olarak belirtecek olursak 85 yaşına kadar bir kişi araç kullanabilir, ancak bundan sonra artık dikkat dağınıklığı da kendisini göstereceğinden dolayı araç kullanılmasına müsaade edilmez. Sürücü olur raporu verilmediğinden dolayı sürücünün ehliyeti iptal edilir.

Aslına bakılırsa doğru olan tam da budur. Çünkü araç kullanmayı yalnızca bir keyif ya da bir yerden başka bir yere ulaşım olarak değerlendirmemek gerekir. Belli bir yaştan sonra başkalarının hayatını tehlikeye atmış olmak da doğru olmayacaktır. Bunun için sürücülerin 70’li ve 80’li yaşları beklemeden araç kullanmayı bırakmaları gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.01.2023

Direksiyon Sınav Ücreti Ne Kadar? Direksiyon Sınav Ücreti 2023

04.06.2021

Dubalar Arasında Park Etmeninin Püf Noktaları Nelerdir

04.01.2021

Motosiklet Kaskosu Yaptırmanız İçin 4 Neden

04.03.2021

Sınava Girmemek İçin Geçerli Özel Durumlar