2023 Vergi, Harç ve Cezalarda Uygulanacak Değerleme Oranları Belli Oldu

ABONE OL
2023 Vergi, Harç ve Cezalarda Uygulanacak Değerleme Oranları Belli Oldu

2023 vergi, harç ve cezalarda uygulanacak olan değerlendirme oranları açıklandı. Ekim ayında açıklanan enflasyon rakamı sonrasında ocak ayında uygulanacak olan zamlı ücretler belli oldu.

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

Yeniden değerlendirme oranı gelecek yılın ortalama fiyat artışının oranını ifade eder. Bu oran, her yıl TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarıyla belirlenir. Bu oranların halka duyurulması ise Hazine ve Maliyet Bakanlığı tarafından yapılır.

TÜİK’in açıklamasına göre, yeniden değerlendirme oranı %122,93 şeklinde oldu. Geçtiğimiz yıl bu oranlara baktığımızda 36,20 seviyesindeydi. İlk kez 1984 yılında açıklanmaya başlanan bu oran şimdiye kadar açıklanmış en yüksek oranları oluşturuyor. 1994 yılında da bu oran 107,6 şeklinde belirlenmişti, ancak bu rakamları bulmamıştı.

Yukarıda açıklanmış olan oranlar Cumhurbaşkanı tarafından tekrardan belirlenmektedir.

2023 Ocak'ta Vergi, Ceza ve Harçlar Ne Kadar Artacak?

Cumhurbaşkanı, açıklanan yeniden değerlendirme oranlarında herhangi bir düzenleme yapılmasını istemezse aşağıda belirteceğimiz rakamlar 2023 yılını kapsayacaktır.

Trafik Cezaları Ne Kadar Olacak?

Yeniden değerlendirme oranı sonrasında trafik cezalarında ciddi bir yükseliş söz konusu olacak. Belirlenmiş olan bu rakamlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahale yetkisi yok, fakat Cumhurbaşkanı isterse araç muayene ücretlerinde ve cezalarda 5 yılda bir %20 oranında azaltma ya da eksiltme yetkisi bulunmaktadır.

Aşağıda artış yaşanan cezalardan bazıları belirtilmiştir.

  • Ruhsatsız araç kullanma: 370 TL
  • Emniyet kemeri takmamak, park yasağını ihlal: 436 TL
  • Engelli otoparkını işgal: 874 TL
  • Seyir halinde cep telefonu kullanmak, kırmızı ışık ihlali, muayene yaptırmamak: 952 TL
  • Kış lastiği taktırmamak: 2.534 TL
  • Alkollü araç kullanmak (ilk defa): 4.064 TL

Ehliyet harç, ehliyet sınav ücreti ise değerlendirme oranı sonrasında artış yaşayacak. Zamlı fiyatlara takılmamak için ehliyet almak isteyen kişiler 2023 yılı öncesinde kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz değerlendirme oranı ile birlikte hem sürücü kurslarına hem de cezalara ciddi zam gelmesi söz konusu.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2021

Taksimetre Nasıl Çalışır

17.06.2022

Araç Lastiği Nasıl Parlatılır

29.04.2020

Denizli Sürücü ve Ehliyet Kursları

03.11.2020

Motor Suyu Biterse Ne Olur