2022 Yılı Engelli Aracı ÖTV Muafiyeti Ne Kadar

ABONE OL
2022 Yılı Engelli Aracı ÖTV Muafiyeti Ne Kadar

Engelli kişilerin araç alabilmelerini kolaylaştırmak adına sıfır araç alımlarında ÖTV muafiyeti bulunuyor. Ancak her engellinin bu muafiyetten faydalanması mümkün değildir. Öncelikli olarak sıfır araç almak isteyen engellilerin gerekli olan şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Yasal prosedürleri eksiksiz bir şekilde tamamlayanlar belli bir limite kadar istedikleri marka ve modelde araca sahip olabiliyorlar.

ÖTV Muafiyeti Nedir?

ÖTV, belli ürünler için yapılan harcamalara dahil edilmiş olan bir tür vergidir. Her satıcı satacağı malın ÖTV’si varsa aldığında bunun ödemesini yapar. Ancak satış esnasında ÖTV miktarını tekrar ürünün fiyatı üzerine ekleyeceğinden dolayı fiyat ister istemez yükselecektir. Engelli vatandaşlarda ise ÖTV muafiyeti yalnızca % 90 üzerinde engeli bulunanlarda geçerlidir. Engelli vatandaş bu durumu sağlık raporu ile belgelediğinde ÖTV’siz araç alma hakkına sahip olacaktır.

2022 ÖTV Muafiyeti Üst Limiti Ne Oldu?

Sıfır araç alımlarında her yıl ÖTV muafiyetinin üst sınırı da belirlenir. Buradaki amaç ise engelli bireylerin aşırı yüksek fiyatlı araçları almaktan ziyade ihtiyaçlarına yönelik araçlara yönelmesini sağlamaktır. Kısacası, ÖTV muafiyetinin bir amacı vardır ve bu amacın dışına çıkılmamasını sağlamaktır. 2022 yılında ÖTV’siz araç alımında üst sınır 450 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutara vergiler dahildir. Yani engelli bir birey sıfır araç satın almak istiyorsa bu durumda az önce belirttiğimiz rakamın üzerine çıkamaz. Çıkması durumunda ise ÖTV muafiyetinden faydalanamaz.

ÖTV Nasıl Hesaplanır?

Sıfır araç alınırken ÖTV hesaplaması da aracın motor hacmi ve ÖTV matrahı üzerinden yapılır. ÖTV matrah tutarları ve vergi dilimleri ile aracın silindir hacmi aşağıda belirttiğimiz limitler dahilinde yer alması gerekir.

  • Matrahı 120 bin Türk lirasına kadar olan araçlar %45’lik
  • 120 bin ve 150 bin Türk lirası arasında olan araçlar %50’lik
  • 150 bin ve 170 bin Türk lirası arasında olan araçlar %60’lık
  • 175 bin ve 200 bin Türk lirası arasında olan araçlar %70’lik
  • 200 bin Türk lirası ve üzeri araçlar %80’lik vergi diliminde yer alır.

Şimdi yukarıdaki tablodan yola çıkarak bir hesaplama yapacak olursak 120 bin liralık bir araç aldığınızda ÖTV tutarı 54 bin TL olacaktır. Bu da aracın neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması anlamını taşır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.10.2022

Eskişehir Alpu Sürücü Kursları – Alpu Ehliyet Kurslar

14.01.2021

Mazot Kokusu Nasıl Çıkarılır

14.04.2021

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır

18.05.2021

Ehliyet Sınavı Ne Zaman 2021