2022 Monoküler Ehliyet Nasıl Alınır

ABONE OL
2022 Monoküler Ehliyet Nasıl Alınır

Monoküler ehliyet kelimesini çok fazla duymamış olabilirsiniz ve bu normaldir. Monoküler ehliyet nasıl alınır? Sorusunun yanıtını vermeden önce isterseniz monoküler ehliyet ne demektir? Tanımlamasını yaparak başlayalım

Monoküler Ehliyet Ne Demektir?

Monoküler ehliyet bir gözü görmeyen ancak diğer gözü çok iyi gören sürücülere verilen sürücü belgesine verilen isimdir. Eskiden görme ile ilgili sorunlar yaşandığında ehliyet alma süreci imkansız olurdu. Dolayısıyla bir gözü gören birisi için ehliyet alamamak sıkıntılı bir durumdu. Günümüzde ise bu yönetmelik değiştirilerek bir gözü gören kişilere de ehliyet verilmeye başlandı. Ancak bu ehliyeti alabilmenin birtakım şartları vardır.

2022 Monoküler Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Monoküler ehliyet başvurusunda bulunacak olan kişinin öncelikli olarak aşağıdaki şartları yerine getirmiş olması gerekir.

  • Sdece tek gözünde rahatsızlık veya göz kaybı olmalıdır.
  • Tek gözünde görme oranı 10 üzerinden 10 olmalıdır.
  • Yatay görüş alanı 120 dereceden az olmamalıdır.
  • Görme sorunu en az 1 senedir devam etmelidir. Çünkü tek gözün görmesiyle ilgili adaptasyon süreci vardır. 1 yılın sonunda kişi tek gözünü rahatlıkla kullanabilmektedir.

Monoküler Ehliyeti Alma Süreci Nasıldır?

Monoküler ehliyet alma şartları normal ehliyet alma şartlarıyla aynıdır. Burada her iki ehliyeti birbirinden ayıran husus yalnızca sağlık raporudur. Normal ehliyet aldığınızda size sürücü olur raporu verilir, fakat monoküler ehliyette sağlık raporu alabilme süreci daha farklıdır. Normal sürücü sağlık raporunu aile hekiminden ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ancak monoküler ehliyet için alacağınız sağlık raporu için hastaneye gitmeniz ve uzman kontrolünden geçmeniz gerekir.

Sağlık raporunuzu alıp ehliyet alma sürecini başarılı bir şekilde geçtikten sonra ehliyetinizi almaya hak kazanırsınız. Ehliyetinizin üzerinde ise monoküler ehliyet olduğunu ifade eden yazı bulunacaktır.

Monoküler Ehliyet Her Sınıfı Kullanabilir mi?

Monoküler ehliyet alanlar maalesef her sınıftaki aracı kullanamazlar. Bu tip ehliyetleri olanların özellikle ticari araç kullanması yasaktır. Bu ehliyete sahip olan sürücü adayı; M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F ehliyet sınıflarını alabilir.  

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.07.2021

Nissan ProPILOT Assist Nedir ve Nasıl Çalışır?

14.01.2021

Sürücü Kursu Seçiminde Hangi Kriterler Etkilidir

05.07.2021

Trafikte Hak İhlalleri

17.08.2023

Araçlarda Karbon Ayak İzi (CO2) Nasıl Azaltılır