2022 Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama

ABONE OL
2022 Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama

Trafik kurallarını ihlal eden sürücülere ihlalin gerekçesine göre trafik cezası kesilmektedir. Kural ihlali yalnız para cezası değil aynı zamanda ehliyet belgesine de ceza puanı işlenmesi anlamına gelir. Bir sürücü belgesindeki ceza puanı belli bir rakamın üzerine çıktığında bu durumda sürücünün ehliyetine el konulur. Bu nedenle sık ceza yiyen biriyseniz dönem dönem ehliyet ceza puanı sorgulaması yapmanız doğru olacaktır.

Ehliyet Ceza Puanı Öğrenme  

Sürücü belgenize yazılmış olan ceza puanını internetten sorgulamanız mümkündür. Bunun için yapacağınız işlemde oldukça basittir. E-devlete girdiğinizde adınıza kesilmiş olan tüm cezalarla ceza puanlarını görebilirsiniz. Tabi bu işlemi yapabilmeniz içinde mutlaka e-devlet şifrenizin olması gerekiyor. Eğer e-devlet şifreniz yoksa bu durumda yapmanız gereken şey size en yakında olan PTT şubesine giderek bir tane çıkartmanızdır. E-devlet şifrenizi alırken PTT’ye belli bir ücret ödemeniz gerekiyor, ancak bu ücretin bedeli de çok fazla değildir. Burada bir dipnot olarak şunu belirtelim. Ehliyet ceza puanı yalnızca sürücü belgenize yazılan cezalarda görülebilir. Yani aracın plakasına yazılmış olan cezalarda ehliyetinizden puan düşmeyeceği için bunları göremezsiniz.

Stajyer Sürücülerin Ceza Puanları

Normal ehliyete sahip olan sürücüler 100 ceza puanını doldurduklarında ehliyetlerine el konulurken, stajyer sürücülerde durum farklıdır. Bir stajyer sürücü 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurursa bu durumda ehliyeti elinden alınır ve tekrar alabilmek için yeniden sürücü kursuna yazılması gerekir. Bu da zaten var olan bir ehliyetin kaybedilmesi ve sürecin daha sıkıntılı olmasını sağlar.

Aşağıda sürücülerin ihlal ettikleri cezalarla ilgili puanlamaları belirtilmiştir. Aşağıdaki puanlama sisteminde 1 yıl içerisinde kaç ceza puanınız olduğunu da takip edebilirsiniz.

  • Alkollü içki alarak araç kullanmak 20 ceza puanı
  • Hız sınırlarını %10’dan %30 (dahil)’a kadar aşmak 10 ceza puanı
  • Hız sınırını %30’dan fazla aşmak 15 ceza puanı
  • Dönüş kurallarını ihlal etmek 20 ceza puanı
  • Geçme kurallarını ihlal etmek 20 ceza puanı
  • Emniyet kemeri takmamak 15 ceza puanı
  • Telefon ve benzer haberleşme araçlarını kullanmak 10 ceza puanı

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.06.2020

Tokat Sürücü ve Ehliyet Kursları

22.04.2022

M Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir - M Sınıfı Ehliyet Nedir

19.11.2020

İkinci El Araba Parçaları Güvenilir mi

23.06.2023

Ehliyet Göz Muayenesi Nerede Yapılır