2021 Psikoteknik Raporu Kimlere Zorunludur

ABONE OL
2021 Psikoteknik Raporu Kimlere Zorunludur

Psikoteknik raporunun amacı, sürücülerin emniyetli bir şekilde araçlarını kullanabilmeleri amacıyla yapılabilmesi için uygulanan bir değerlendirme işlemidir.

Psikoteknik belgesini alabilmek için minimum test süresi 1 saattir. Bu test esnasında sürücünün beden ve ruh sağlığının araç kullanabilmek için yeterli olup olmadığı değerlendirilir. Ticari bir araç kullanmak isteyen sürücüler 5 yılda bir düzenli olarak psikoteknik belgesi almak zorundadır.

Aşağıda psikoteknik raporunun zorunlu olduğu kişiler başlıklar halinde belirtilmiştir.

Aday Sürücüler (Stajyer) 

Araç kullanırken kuralları ihlal eden aday sürücülerin ehliyetlerine el konulur ve bu sürücülerin psikoteknik belgesi alması zorunlu tutulur.

Kırmızı Işık İhlali Yapanlar

Aynı yıl içerisinde iki kez ya da daha fazla kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyetlerine el konulur ve geri alabilmekleri için psikoteknik raporu almaları gerekir.

Drift ve Spin Yapanlar

Trafikte drift ve spin yapmak kanunen yasaktır. Sürücü bu kurala uymadan 1 yıl içerisinde bir kez ceza alırsa bu durumda 2 ay ehliyetine el konulur ve ehliyetini tekrar alabilmesi için psikoteknik raporu alması gerekir.

Alkollü Araç Kullananlar

Alkollü araç kullanmak trafikte kural ihlali olarak sayılır. Bir sürücü 3 veya daha fazla alkollü olarak yakalanırsa bu durumda 5 yıl boyunca sürücü belgesine el konulur ve geri alabilmesi için psikoteknik raporu alması gerekir.

Hız Sınırı İhlali

1 yıl içerisinde hız sınırını 5 kez ihlal eden sürücünün ehliyetine 1 yıl süreyle el konulur ve psikoteknik raporu almadan ehliyetini geri alamaz.

100 Ceza Puanını Dolduranlar

Ceza puanları sürücünün trafikte yapmış olduğu ihlaller, kural hataları gibi durumlara karşı ehliyetlerinden düşülen bir sistemdir. Her sürücü 100 ceza puanına sahiptir. Eğer bir sürücü bir yıl içinde 2 kez 100 ceza puanını tamamlarsa bu durumda 4 ay boyunca ehliyetine el konulur. Bu sürenin sonunda ise ehliyetini alabilmek için psikoteknik raporu almak zorundadır.

Psikoteknik belgesi sürücüler için oldukça önemli bir belgedir. Eğer bu değerlendirmeden sürücü başarılı bir şekilde geçemezse bu durumda ehliyetini tekrar alamaz.

SRC belgesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.03.2021

Sürücü Belgesi ile İlgili İşlemlerde Psikiyatrik Muayene Yönergesi

22.06.2021

2022 Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama

15.02.2023

Online Trafik Cezası Nasıl Ödenir 2023

15.03.2021

Varex Egzoz Nedir? Varex Egzozun Zararları Nelerdir