2021 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar

ABONE OL
2021 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar

Ehliyetsiz araç kullananın cezası ciddi oranda artırılmıştır. Bunun için ehliyetsiz olarak araç kullanmak canınızı sıkacak kadar yüksektir. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası bazen aracın sahibine bazen de aracın sürücüsüne kesilir. Bunun için ehliyetsiz olarak aracı nasıl kullandığınız önemlidir.

Ehliyetiniz varken ehliyetsiz araç kullanma cezası

Bazı sürücüler ehliyetleri olmasına rağmen unuttuklarından dolayı araç kullanırken yakalanabiliyorlar. Böyle bir durumda Trafik Ceza Kanunu’nun 44. Maddesi 1/b’ye göre, denetimlerde sorulduğunda ehliyetinizi gösteremezseniz ya da göstermeyi reddederseniz ehliyetsiz araç kullanma cezası kesilir. Bu cezanın rakamı ise 314 TL’dir. Eğer cezayı peşin olarak öderseniz 235,5 TL ödeme yapmanız gerekir. Yalnız bununla kalmaz aynı zamanda 5 ceza puanı düşersiniz.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası

Eğer ehliyetiniz hiç yoksa bu durumda ehliyetsiz araç kullanmadan dolayı Trafik Ceza Kanunu’nun 36.maddesi 3a şıkkına göre 2.698 TL ceza ödemeniz gerekir. Bu cezayı yine 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirimle 2.023,5 TL ödemek zorunda kalırsınız.

Burada farklı bir durumda söz konusudur. Eğer kullanmış olduğunuz aracın sahibi siz değilseniz bu durumda aracın sahibine de aynı miktarda ceza kesilir. Bu sayede toplam kesilen ceza ikiye katlanmış olur ve bu da her iki taraf içinde ödenmesi gereken ciddi bir rakamdır.

Ehliyet iptal edildiği halde araç kullanmanın cezası

Ehliyetiniz daha önce var, ancak herhangi bir nedenden dolayı iptal edilmişse bu durumda Trafik Ceza Kanunu’nun 36.maddesi 3c maddesine göre 2.698 TL para cezası kesilir. Cezayı peşin olarak 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirim hakkı kazanarak 2.023,5 TL ödemeniz gerekir.

Ehliyetiniz iptal edilmişse sizin bu durumda araç kullanmanız men edilmiş demektir. Eğer araç sahibi siz değilseniz aracının kullanılmasına izin veren araç sahibine de plaka üzerinden aynı miktarda ceza kesiliyor.

Ehliyetiniz geçici olarak geri alınmışken araç kullanmanın cezası

Ehliyetinize geçici olarak el konulmuşsa bu durumda yine araç kullanmamak için geçerli bir nedendir. Böyle bir durumda araç kullanırsanız Trafik Ceza Kanunu’nun 36.maddesi 3b kısmına göre 2.698 TL ödemek durumunda olursunuz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.09.2022

Direksiyon Eğitimi Kaç Saat Sürer

26.04.2021

Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır

12.10.2023

Karayolundaki Mavi Trafik İşaretleri ve Anlamları

01.03.2021

SRC 2 Belgesi Hangi Araçları Kullanır