2. El Araç Değeri Hesaplama Kriterleri

ABONE OL
2. El Araç Değeri Hesaplama Kriterleri

Araç değeri hesaplama kriterleri ikinci el araç alacak ya da satacak olan kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Bir otomobil sahibi aracının değerini bilmediği takdirde daha fazla isteyerek aracını satmakta zorluk çekebileceği gibi daha az isteyerek de zarar edebilir. Bu nedenle arabam ne kadar eder? sorusunun yanıtının bilinmesi oldukça önemli bir konudur.

Markası ve Modeli

İkinci el araçlarda değer belirleme aracın markası ve modeline göre yapılır. Bir araç ne kadar yeni olursa fiyatı da o kadar yüksek olacaktır. Ancak bu tek başına belirleyici bir faktör değildir. Örneğin; klasik bir araba bazı durumda sıfır bir arabadan daha pahalı olabilir. Aracın marka ve modeliyle birlikte genel durumu kazasının olup olmadığı, değişen parçasının bulunup bulunmadığı fiyatı doğrudan etkiler.

Kilometre Değeri 

Aracın kilometre değeri marka ve model arasından fiyatı belirleme noktasında önem kazanır. Aynı marka ve modele sahip iki araçtan biri daha fazla kilometre yapmışsa fiyatı daha düşük olur. Kilometresi yüksek olan araç daha fazla yıpranmış demektir. Bu nedenle alıcının ilgisini daha az çeker. Kilometresi düşük olan araç ise garaj arabası olarak tanımlandığından dolayı fiyatı daha yüksek olacaktır.

Hasar Değeri

İkinci el araç değeri hesaplama yaparken aracın kilometresi kadar hasar kaydı da önemlidir. Hasar kayıt bedeli sigorta veya kasko kullanılarak değiştirilmiş olan parçaların belirlenmesini sağlar. İşlem gören alanlar ise aracın değerini yansıtır. Eğer aracın herhangi bir kazası bulunmuyorsa bu durumda fiyatı daha yüksek olur.

Kasko Değeri

İkinci el araç alırken kasko değeri de göz önünde bulundurulması gerekir. Araç kişiye ait değil bir firmaya ait ise bu durumda aracın değeri daha düşük olacaktır. Eğer araç kurumsal bir firma tarafından alınacaksa firma alım satım işlemlerinde kasko değerini kıstas olarak alır. Kasko değeri ise sigorta firmaları tarafından piyasa araştırması yapılarak belirlenir. Sigorta firması 2. el araç sorgulama yaparak aracın o anki değerini tespit eder ve fiyatını ona göre belirler.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.06.2021

Dubalar Arasında Park Etmeninin Püf Noktaları Nelerdir

28.05.2021

Trafik Cezası Affı İçin Nereye Başvurulur

05.08.2022

Kayıp - Çalıntı Ehliyet İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler 2022

15.02.2021

Uzun Yol Şoförünün Yanında Olması Gerekenler