123/5 Trafik Cezası Nedir, Ceza Tutarı Ne Kadar

ABONE OL
123/5 Trafik Cezası Nedir - Ceza Tutarı Ne Kadar

Trafikte araç kullanabilmenin yasal yolu, kişilerin sürücü belgesine yani ehliyete sahip olmasıdır. Türkiye’de ehliyet alma yaşı 18 olarak belirlenmiştir. Sürücü kurslarına başvurulduktan sonra sınavların başarıyla tamamlanmasının ardından ehliyet sahibi olmak mümkündür. Sürücü belgesi alabilmek için sürücü kursuna gitmek gerekli bir unsurdur. Sürücü kursları, gerekli yetkili mercilerden izin ve belgeleri temin ederek kurs açabilir ve işletebilirler. Kanunun belirlediği yasalar ve cezalar sürücü kursları için de geçerlidir.

Trafiğe çıkabilmenin koşulu ehliyet sahibi olmaktır. Gereken süreçlerin hazırlanması, eğitimlerin verilmesi ve adayların sınava hazırlanması sürücü kurslarının gerçekleştirdiği işlerdir. Sürücü kursu açmak ve işletmek için gereken belge ve izinlerin alınması zorunlu bir işlemdir. Sürücü kursu açmanın işletmenin gerektirdiği izinler ve belgeler olmadan sürücü kursu açmak ve işletmek yasaktır. Bu belgelerin olmadığı durumlarda idari para cezası yaptırımı ile uygulanır. 123/5 trafik cezası da sürücü kurslarını hakkında düzenlenen trafik ceza maddeleri arasında bulunur.

123/5 Trafik Cezası Nedir?

Trafik kanunu maddelerinden biri olan 123/5 trafik cezası maddesinin ihlal edilmesinin konusu sürücü kursları hakkındadır. 123/5 trafik cezası maddesi ihlalin konusu, yetkili mercilerden izin almadan ve gereken belgeleri tamamlamadan sürücü kursu açmak ve işletmektir. Böyle bir durumun yaşanması hâlinde sürücü kurs sahiplerine birçok yaptırım uygulanır.

İzinsiz sürücü kursu açma durumundan işletme sahibinin alacağı ceza, idari para cezası ve hafif hapis cezasıdır. Bunun yanı sıra belgelere ve izne sahip olmayan sürücü kursunun yapacağı direksiyon ve ehliyet sınavı geçersizdir. İzinsiz açılan sürücü kursundan alınan ehliyet de geçersiz sayılır. 123/5 trafik cezasının bir başka yaptırımı da belge ve izin alınmadan açılan sürücü kurslarının kapatılmasına dair uygulanan cezadır.

123/5 Trafik Cezası Tutarı Ne Kadar?

Her trafik cezası farklı kişileri ilgilendirir. Bir başka deyişle, muhatabı farklıdır. Trafik cezaları yalnızca araç sahiplerine veya sürücülere uygulanmaz. Aynı zamanda sürücü kurslarına da cezai yaptırımlar uygulanabilir. 123/5 trafik cezası da alınması zorunlu olan izin ve belgeleri temin edilmeden sürücü kursu açan sürücü kursu sahiplerine uygulanır. Bu kişiler aynı zamanda 3 – 6 ay olmak üzere hafif hapis cezasına çarptırılır. 2023 trafik cezaları tutarları dikkate alındığı zaman, 123/5 trafik cezası tutarı 30.953 Türk lirası olarak belirlenmiştir. 123/5 trafik cezası tutarı için erken ödeme indirimi uygulamasından yararlanma imkânı yoktur.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.12.2021

Çubuk Sürücü Kursları - Çubuk Ehliyet Kursları

24.11.2020

Vites Değiştirirken Yaşanan Gecikmenin Nedeni Nedir

02.12.2020

Kaza Anında Trafik Sigortası Yoksa Ne Olur

14.04.2021

Hurda Belgeli Aracı Trafiğe Çıkarmak Mümkün mü